Het Groene Medicijn

Groen tegen de (winter)blues

Vandaag is de dag van de Zonnewende, Winter Solstice en kortste dag van het jaar. “De winter is officieel begonnen, maar de natuur weet dat nog niet “, aldus fotografe Yvonne van der Mey op de 265e dag van haar reeks ‘365 dagen onbetaalbare natuur‘.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het najaar, de winter of het vroege voorjaar. Zij voelen zich lusteloos en beleven weinig plezier. Vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben een grote gevoeligheid voor een seizoensgebonden depressie. (Fonds Psychische Gezondheid).  

Verschillende onderzoeken uit binnen- en buitenland tonen aan dat contact met de natuur goed is voor ons geestelijk en lichamelijk welbevinden. Hoe groener de woonomgeving, hoe minder last mensen hebben van welvaartsziekten en psychische kwalen als angsten en depressies. Wetenschapsjournalist Klaus Wilhelm maakte een mooie compilatie van interessante onderzoeksuitkomsten uit Duitsland, Engeland, Nederland, Oostenrijk, Japan en de VS: ‘Groen tegen de blues‘. Toepasselijk voor deze kortste dag van het jaar (Bron: Mediatheek van runningtherapeut Han Baeten).

Naar buiten! Weer of geen weer…voordat de duisternis weer invalt.

Morgen is de dag weer langer.

Winter SolsticeYvdM