Het Groene Medicijn

Het Groene Medicijn inspireert tot nieuwe initiatieven

GreenRunningOp 4 januari a.s. gaat een nieuw groen & gezond initiatief van start: Green Running. Dit initiatief is mede geïnspireerd door de succesfactoren van voorbeeldcases voor ‘bewegen in de natuur op doktersadvies’ en de presentatie hiervan op een academische werkplaats met als focus het verbinden van natuur, gezondheid en gastvrijheid in Nationaal Park De Biesbosch.

Wouter De Jong van Biesbosch Vitaal: “Na ontvangst van jouw inspirerende onderzoeksrapport ben ik aan de slag gegaan met het opzetten van het programma Green Running, samen met Runningtherapie Dordrecht. Gezondheid = bewegen + natuur + leefstijlbeïnvloeding. Flink artikel in de regionale AD, website is in de lucht, flyer wordt verspreid onder huisartsen, apotheken, cafe’s, sportwinkels e.d. De eerste loopgroep start op 4 januari a.s.”

Een essentieel onderdeel van Green Running is de natuur: “De looproutes zijn uitgezet in en rond Nationaal Park de Biesbosch.Geen auto’s of drukte van mensen,alleen maar mooie natuur! Natuurbeleving ontspant, inspireert en geeft energie om in beweging te komen. Dat geldt ook voor het aanpakken van ongezonde dagelijkse leefgewoonten.”

Ook Niek NijeZorghulpopMaatnkamp van Zorghulp op Maat Hilversum raakte geïnspireerd door Het Groene Medicijn: “Sinds ik jouw inspirerende website twee weken geleden voor het eerst las, raakte ik enthousiast om meer groene initiatieven in de omgeving van Hilversum te zoeken voor ouderen die wij ondersteunen. Zo was er een vraag van een cliënt van ons met dementie die in groepsverband wilde sporten. Ik heb me suf gebeld in Hilversum en kwam via via bij Cor Kraak (71 jaar) terecht. Hij blijkt  al 18 jaar sportlessen te geven aan groepen op de hei in Hilversum. Hij traint zelfs een dame van 95 jaar die al jarenlang bij hem sport.”

Niek Nijenkamp verbindt de groen & gezond initiatieven Zorg voor bewegen (van oefentherapeut Susanne Renkema) en Fit walk (van sportinstructeur Cor Kraak) door middel van een nieuwsbrief die door Zorghulp op Maat medio januari 2014 onder de doelgroep wordt verspreid. Om zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep te bereiken werkt Nijenkamp samen met een groot aantal lokale organisaties uit zijn netwerk zoals het Wmo-loket Hilversum, de lokale ouderenorganisatie Senver met 1500 leden en Versa Welzijn.

Voor ouderen die niet beschikken over eigen vervoer kan via Zorghulp op Maat vervoer en eventuele individuele begeleiding worden geregeld. Mensen die slecht ter been zijn kunnen bij oefentherapeut Renkema toch meetrainen op een van de NRGbike loopfietsen die zijn gesponsord door huisartsen en oefentherapeuten uit de omgeving. Er wordt getraind in de prachtige natuurgebieden van Natuurmonumenten en het Goois Natuurreservaat.