Het Groene Medicijn

Natuurkaravaan bij Ziekenhuis Bernhoven

BernhovenNieuwe natuurvisie

Deze week is de natuurkaravaan van start gegaan. Het 1e karavaangesprek ging over Natuur en Zorgen. De yurt, een Mongoolse nomadentent, was opgezet op het terrein van Ziekenhuis Bernhoven. Het ziekenhuis is gebouwd aan de rand van natuurgebied de Maashorst en benut de natuur bewust voor het welzijn van de patiënten.

De natuurkaravaan is een serie van zes kleinschalige gesprekken met maatschappelijke initiatieven in Nederland, een project van het Ministerie van Economische Zaken. De gesprekken vormen input voor de nieuwe natuurvisie. Het Groene Medicijn leverde haar bijdrage aan de werving van deelnemers voor de eerste ring en nam samen met andere experts en vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport deel aan de tweede ring.

Inspiratie uit de praktijk

Internist Caroline Heijckmann en diabetesverpleegkundige Vera Smits van Ziekenhuis Bernhoven vertelden enthousiast over de ervaringen met en resultaten van Biowalking in hun ziekenhuis. De natuurgids van het IVN maakt de wandeling (die ingezet wordt als diabeteseducatie) extra boeiend voor patiënten. Behalve voor mensen met diabetes wordt Biowalking ook ingezet voor andere doelgroepen zoals (ex-)kankerpatienten en mensen met reuma. Huisarts Frank Greeven uit Oldenzaal is na het zien van het inspirerende tekenfilmpje ‘23 and 1/2 hours‘ gestart met wandelingen vanaf zijn praktijk tijdens de lunchpauze. Drie keer per week lopen er zo’n 20 tot 25 patiënten met hem of een collega mee. Ook vertegenwoordigers van BuitenVitaal, de Mutsaersstichting, DE-Toltuin (icoonproject 2014 van Groen Dichterbij), het Zuid-Hollands Landschap, Revalidatiecentrum De Vogellanden en Staatsbosbeheer vertelden bevlogen hoe zij de natuur (gaan) inzetten voor de gezondheid; professionals uit de Zorg en Natuur met een pragmatische insteek.

Wie betaalt?

Een belangrijk aandachtspunt voor duurzame verankering van de initiatieven is de financiering. In de markt van re-integratie worden kansen gezien. Zorgverzekeraars zijn helaas nog terughoudend in het opnemen van dergelijke initiatieven in het basis- of aanvullende pakket; in de zorg ligt sterk de nadruk op ‘evidence-based medicine’. Zorgverzekeraars dragen wel bij aan aanvullend wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bepaalde initiatieven. Zo financiert De Friesland het onderzoek van Agnes van den Berg naar de effecten van Wandelcoaching en Menzis draagt bij aan het wetenschappelijk onderzoek van Radboud rondom Het Pad.

‘Practise-based’

Gelukkig zijn er ‘practise based’ zorgprofessionals, zoals de artsen en verpleegkundigen van Ziekenhuis Bernhoven en huisarts Greeven. Zij baseren hun initiatieven op de vele onderzoeken die onomstotelijk bewijzen dat wandelen / bewegen goed is voor de  gezondheid en ondervinden zelf dat de meest rustgevende omgeving om te bewegen de natuur is. Het zou goed zijn als ‘groen is gezond’ ook in de opleidingen tot huisarts, fysiotherapeut etc. wordt verankerd. De groene opleidingen besteden sinds kort ook aandacht aan de relatie tussen natuur en gezondheid.

Vindbaarheid initiatieven

Tijdens het karavaangesprek bleek dat er al veel goede initiatieven zijn en nog meer komen op het snijvlak van groen en gezond, maar deze zijn vaak nog onvoldoende bekend bij de doelgroep en verwijzers. Het Groene Medicijn heeft in samenwerking met MediQuest een voorstel ingediend bij de ministeries om voor mensen met of zonder gezondheidsklachten en voor verwijzers groen & gezond-initiatieven in de eigen woon- en werkomgeving beter vindbaar te maken.

Hoe meer mensen natuur onderdeel maken van hun dagelijks, gezond leven, hoe natuurlijker (bijdragen aan) het behoud van een groene leefomgeving is.

[youtube=http://youtu.be/zkwFIw1jGZY&w=480&rel=0]