Het Groene Medicijn

Oefentherapeut start sportles met loopfiets in bos Natuurmonumenten

Susanne Renkema, oefentherapeut in Kortenhoef, gaat voor het eerst in Nederland sportlessen geven met een loophulpmiddel: de NRGbike-loopfiets.

Renkema is een aantal jaar geleden gestart met sportlessen in het bos: “Ik vertelde aan mijn patiënten tijdens de behandelingen dat ze meer moesten gaan bewegen, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Dus besloot ik zelf sportlessen te gaan geven in de gezonde buitenlucht onder de naam ‘Zorg voor bewegen’. Dat werd een succes, steeds meer mensen meldden zich aan en nu geef ik verschillende groepen les”. Waar Renkema eerst nog weleens van bos wisselde, is ze nu al heel lang trouw aan het bos bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te ‘s-Graveland.

Via Augie Vissers die voor Natuurmonumenten een verkennend onderzoek uitvoerde naar de mogelijkheden om ‘bewegen op doktersadvies’ te stimuleren, raakte zij enthousiast over het idee om de NRGbike loopfiets in te zetten in de natuur.

De NRGbike (energy-bike) loopfiets combineert zitten, lopen en rijden op een unieke manier. Je spaart energie en kunt deze gebruiken om “lopend” grotere afstanden af te leggen. Deze loopfiets is op initiatief van longarts Ralph Koppers van Medisch Centrum Leeuwarden ontwikkeld. Huisartsen en therapeuten uit de omgeving van Kortenhoef hebben gezamenlijk 6 loopfietsen gesponsord. Mensen met overgewicht, een hart- en vaatziekte, COPD of die slecht ter been zijn en voor wie meedoen aan een sportles normaal gesproken te zwaar is, kunnen dankzij deze loopfiets toch deelnemen aan ‘Zorg voor bewegen’. Ze kunnen aanhaken bij een bestaande trainingsgroep van wandelaars en bij voldoende animo wordt er een loopfietsgroep gestart.

In het weekblad Wijdemeren is een artikel geplaatst over de sportlessen van Renkema met de loopfiets. Onder voorbeelden op deze website is meer informatie opgenomen over het project ‘Natuur als proeftuin voor NRGbike-loopfiets‘ (voorbeeld in de categorie ‘natuur toegankelijk’).

Voor meer informatie over de sportlessen met de NRGbike-loopfiets en aanmelden: www.mensendieck-renkema.nl.

Beweegles loopfiets