Het Groene Medicijn

Schippers maakt 9 miljoen euro vrij voor gezonder leven

Het kabinet wil mensen gezonder laten leven en start daarom vanaf februari 2014 een drie jaar durend programma om dit te bereiken.

Met het zogenaamde Nationaal Programma Preventie is 9 miljoen euro per jaar gemoeid. Dit laten minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag weten na de ministerraad.

Het programma werd in april van dit jaar al aangekondigd en is nu verder uitgewerkt. In het programma zal met verzekeraars, gemeenten, bedrijven, scholen, huisartsen en sportclubs afspraken worden gemaakt om mensen gezonder te laten leven.

Daar bovenop komt een al aangekondigd bedrag van 2,4 miljoen voor twee jaar voor de verhoging van de leeftijdsgrens van de verkoop van alcohol en tabak.

Zorgkosten

Preventie zou op termijn de zorgkosten kunnen drukken. Zo wil het ministerie dat er in 2015 al 850 zogenaamde ‘gezonde’ scholen zijn om diabetes, overgewicht, roken, drinken, depressie en onvoldoende beweging tegen te gaan.

Ook zet het ministerie in op een wijkgerichte aanpak om de gezondheid van mensen in kwetsbare posities te verbeteren en moet de combinatie van werk en mantelzorg in het programma worden bevorderd.

Bron: nu.nl

Augie Vissers: Opvallend dat natuurorganisaties niet genoemd worden in het rijtje partijen met wie afspraken gemaakt worden om mensen gezonder te laten leven. De natuur kan de zorgsector ‘ontzorgen’. Nauurorganisaties dragen zorg voor een gezonde, groene leefomgeving. Een omgeving die ontstrest en uitnodigt tot bewegen.