Het Groene Medicijn

Symposium: ‘Zintuigmechanisme en leereffecten van de natuur’.

a18_mei_033_1600x230

Op 20 november 2015 opent de Botanische Tuin van de TU Delft haar deuren tijdens het symposium waar wordt aangetoond hoe de natuur ons beïnvloedt en wat de leereffecten zijn van de natuur. Er blijkt een directe link te zijn tussen de kenmerken van de natuur en wat onze eigen zintuigen ons doorgeven.  Op deze wijze wordt aangetoond waarom de invloed van de natuur groot is en effect heeft op onze gezondheid en productiviteit. Ook is de natuur op tal van manieren een wijze leermeester: als we goed naar de natuur kijken zijn we in staat prettige omgevingen te ontwerpen en slimme technische innovaties tot stand te brengen.

Marc van den Tweel, Directeur Natuurmonumenten gaat nader in op de positieve effecten van de natuur. De onderzoekers Jan de Boon en Iris Bakker tonen aan dat er een directe link bestaat tussen ons zintuigmechanisme en de natuur en leggen dit nader uit aan de hand waarop kleur zich vertoont in de natuur. De visie is wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op eerder promotie onderzoek aan de TU Delft van Iris Bakker. De architect Huub van Laarhoven toont aan hoe harmonische en prettige omgevingen kunnen worden gecreëerd op basis van de vormentaal van de natuur.
Directeur van de Botanische Tuin, Bob Ursem gaat in op een aantal technische toepassingen die op basis van de plantenwereld zijn ontwikkeld. Tijdens het symposium wordt het boek van Jan de Boon en Iris Bakker gepresenteerd ‘De Helende Natuur met Kleur als onze Gids’, een beeldend naslagwerk dat laat zien hoe waardevol flora voor ons mensen is.  Aansluitend aan het symposium kan deelgenomen worden aan een rondleiding door de Botanische tuin.

U kunt zich aanmelden voor dit symposium door een email met naam, postadres en telefoonnummer te mailen naar: iris.bakker@levenswerken.eu. Voor nadere informatie kunt  terecht op de site www.levenswerken.eu. Kosten symposium inclusief een exemplaar van het boek zijn € 39.