Het Groene Medicijn

Belevingstuinen voor Alzheimerpatiënten

Alzheimertuin De Vloet

Belevingstuin Woonzorgcentrum De Vloet

Samenwerkingspartners: diverse zorginstellingen i.s.m. tuin- en hoveniersbedrijven.

“Natuur ervaren, planten aanraken, duifjes zien, bloemen ruiken en herkennen van vroeger. Maar ook veilige paden, rubberen tegels en dingen om te ‘doen’ zijn elementen die toegepast kunnen worden in tuinen die speciaal zijn ontworpen voor dementerende ouderen”, aldus Into Green.

Prikkeling, herkenning en veiligheid

Alzheimer is niet geneesbaar. Zowel de patiënt als zijn omgeving leidt eronder. Een tuin kan het ervaren van de ziekte helpen verlichten, zowel voor de patiënt zelf als voor zijn of haar familie. Als de tuin genoeg herkenning biedt, door bijvoorbeeld planten van vroeger te planten, of groentes en kruiden, dan worden patiënten daar rustiger van en ze vertellen erover. Als de tuin voldoende prikkeling biedt in de vorm van geuren, geluiden of beelden die aan te raken zijn, dan remt dat zelfs de verergering van de ziekte en leidt het af.  Als de tuin ook dieren heeft of zelfs speeltoestellen, dan kan de familie, als ze op bezoek komen, ook met een gerust hart kleinkinderen meenemen. Zo kan een speciaal op dementerenden en hun symptomen ingerichte tuin op allerlei manieren therapeutisch werken (Bron: Into Green).

Op de website van Into Green zijn filmpjes opgenomen van vier tuinen voor mensen met dementie, die als inspirerend voorbeeld kunnen dienen  voor nieuwe belevingstuinen. Into Green is een initiatief van brancheverenigingen VGB en VHG met als doel de kennis over groen en hoe dit bijdraagt aan welzijn, gezondheid en geluk breed te verspreiden.

Zie voor handige tips en inspiratie ook de brochure die door HAS Kennistransfer is opgesteld in opdracht van de Nature Assisted Health Foundation: De ‘ideale’ belevingstuin voor mensen met dementie en het artikel ‘Dement en zelden buiten’ van het Groen Kennisnet.