Het Groene Medicijn

Biowalking voor mensen met diabetes type 2

Biowalking_IVN

Biowalking met diabetespatiënten van ziekenhuis Bernhoven (Foto: IVN)

Samenwerkingspartners: Ziekenhuis Bernhoven, het IVN, Natuurcentrum De Maashorst, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis.

Sinds juni 2011 organiseren Ziekenhuis Bernhoven en Natuurcentrum De Maashorst Biowalks voor mensen met diabetes type 2 die onder behandeling zijn in het ziekenhuis. Deze wandelingen starten bij het natuurcentrum en zijn onder begeleiding van een IVN-gids en een diabetesverpleegkundige of diëtist.

De wandelingen zijn ongeveer 5 km lang. In het eerste half uur wordt stevig doorgewandeld om mensen te laten ervaren hoe hun lichaam hierop reageert. In het tweede half uur staat natuurbeleving centraal en neemt de gids de tijd om iets te vertellen over de natuur en het landschap. Na afloop van de wandeling komen de deelnemers samen in Natuurcentrum De Maashorst om ervaringen uit te wisselen en de bloedsuikerwaardes te meten.

In de evaluatie van de pilot door Maas & Ekkel (2011) gaf 91% van de deelnemers aan het belangrijk te vinden dat de wandeling in de natuur plaatsvindt.

Vanaf maart 2014 start ook het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis met Biowalking in Vlissingen en Goes. Ziekenhuis Bernhoven zet biowalking ook in voor andere patiëntgroepen, zoals reumapatiënten en (ex-)kankerpatiënten.

Zie ook: brochure van het IVN over Biowalking.

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft een vergelijkbaar initiatief: diabeteseducatie d.m.v. wandelen.