Het Groene Medicijn

Green Running

GreenRunningGreen Running is een initiatief van Biesbosch Vitaal en Runningtherapie Dordrecht.

Green Running is een duurloopprogramma van 6 weken. In een groep van ongeveer 12 personen wordt op een vaste dag in de week onder professionele begeleiding op gevarieerde routes in en rond Nationaal Park De Biesbosch gelopen. Gedurende het programma worden diverse metingen verricht en deelnemers krijgen ‘huiswerk’ mee om op tussentijdse dagen oefeningen te doen.

Het Green Running team bestaat uit Jaap van Gelderen en Wouter de Jong. Jaap is een actieve atletiekbeoefenaar en gecertificeerd running therapeut, met als specialisatie het begeleiden van mensen met fysieke en mentale problemen. Wouter heeft als sociaal wetenschapper en sportliefhebber ruime werkervaring op het terrein van gezondheidsbevordering en gedragsverandering. Zijn specialisatie is de invloed van de natuur op gezondheid.

Ook is er de mogelijkheid tot medisch advies van huisarts Dr. Rob Coster die als medisch adviseur verbonden is aan Green Running.

Een essentieel onderdeel van Green Running is de natuur: “De looproutes zijn uitgezet in en rond Nationaal Park de Biesbosch.Geen auto’s of drukte van mensen,alleen maar mooie natuur! Natuurbeleving ontspant, inspireert en geeft energie om in beweging te komen. Dat geldt ook voor het aanpakken van ongezonde dagelijkse leefgewoonten.”

De eerste loopgroep start op 4 januari 2014. Dit initiatief is mede geïnspireerd door de voorbeeldcases uit de onderzoeksrapportage ‘Natuurmonumenten in beweging’, een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden om bij te dragen aan bewegen op doktersadvies.

Green Running streeft ernaar als ‘evidence based’ interventie opgenomen te worden in de RIVM-database en komt hiervoor graag in contact met onderzoekers die Green Running als pilot willen meenemen in hun onderzoek.

Bron: Wouter De Jong van Biesbosch Vitaal