Het Groene Medicijn

Natuur als behandelkamer

Natuur als behandelkamer

Artist Impression RON Stappenbelt i.s.m. Beter door Beeld.

Zorgprofessionals gebruiken de natuur steeds vaker als behandelruimte: om diabeteseducatie in de natuur uit te voeren, maar ook bijvoorbeeld om mensen met een depressie of burn-out te behandelen met runningtherapie of in speciaal daartoe ingerichte tuinen. Coaches kiezen er bewust voor om in de natuur wandelend te coachen.

Alleen al het kijken naar natuur werkt helend, daarom hangen in veel zorginstellingen natuurfoto’s.

Ter inspiratie enkele voorbeelden op deze site van natuur als behandelkamer:

Op de website van Orga Architect is ook een prachtig voorbeeld van een biobased tandartspraktijk opgenomen. Een moderne ecologische praktijk waar patiënten door tandarts Gijs in een gezonde en natuurlijke omgeving worden behandeld. Een ander initiatief is De Groene Behandelkamer, een initiatief van de projectgroep Groen Beter Best!

Tandarts-OA-1

Biobased tandartspraktijk door Orga architect.

Momenteel is een aantal langlopende onderzoeken gaande naar natuur als behandelkamer voor depressie. Voorbeelden van onderzoeken in NL zijn: Het Pad (Radboud Universiteit i.s.m. RUMC, EZ & Menzis) en MOod Treatment with Anti-depressants or Running (MOTAR: VUMC i.s.m. GGZingeest).

De Beroepsvereniging Groene Zorg heeft als doel de professionaliteit te bevorderen van mensen die (bewegen en werken in) de natuur als middel inzetten bij het (therapeutische) begeleiden en coachen van mensen.