Het Groene Medicijn

Met loopfiets weer de natuur in!

Samenwerkingspartners:  Longarts Ralph Koppers van MCL / NRGbike, oefentherapeut Susanne Renkema (Kortenhoef en ’s Graveland) en oefentherapeut Lucy Vismans (Woerden en Gouda).

De NRGbike (energy-bike) loopfiets is een loophulpmiddel voor volwassenen met een beperkt inspanningsvermogen.  Deze loopfiets is op initiatief van longarts Ralph Koppers van Medisch Centrum Leeuwarden ontwikkeld om de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van patiënten te verhogen.

Mensen die snel vermoeid zijn kunnen dankzij de loopfiets toch – alleen of samen met hun partner, gezin of vrienden – een wandeling maken in de wijk of in de natuur.

Ervaring Wout Ruberg test loopfiets

Uittesten met oefentherapeut – ’s Graveland & Kortenhoef

Oefentherapeut Susanne Renkema geeft het hele jaar door beweegles op het landgoed bij bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. i  ’s Graveland Mensen die daarvoor nu niet ver genoeg kunnen lopen, gaan nu soms mee met de loopfiets. “Samen gaan we dan naar een veldje om oefeningen te doen. De winst is dan tweeledig: je bent lekker actief in de buitenlucht plus het sociale aspect. Het liefst zou ik een groep loopfietsers bij elkaar hebben. Dat maakt het gemakkelijker om samen te trainen”, aldus Renkema (Vida, april 2014). Susanne begeleidt in haar praktijk in Kortenhoef ook individueel mensen met de loopfiets. De loopfietsen die gebruikt worden om uit te testen in Kortenhoef en ’s Graveland worden gesponsord door huisartsen en oefentherapeuten uit de omgeving.

Groepslessen met de loopfiets in Woerden en Gouda

Najaar 2014 is oefentherapeute Lucy Vismans (geinspireerd door oefentherapeut Renkema) gestart met groepslessen en individuele lessen met de loopfiets in het Groene Hart. In Woerden en Gouda worden er bewegingsactiviteiten met  de loopfiets verzorgd. Hiervoor zijn loopfietsen aanwezig. De activiteit, die buiten plaatsvindt, duurt ongeveer een uur, waarbij het gebruik van de loopfiets afgewisseld wordt met wandelen, lenigheidsoefeningen en looptraining, afhankelijk van het aantal deelnemers en het weer. De kosten zijn eventueel te declareren uit de aanvullende zorgverzekering

Door oefentherapeut Lucy Vismans is in samenwerking met NRG-bike een folder ontwikkeld met uitleg over de loopfiets, voor wie deze geschikt is en over de lessen. In het AD Groene Hart verscheen in oktober een mooi artikel over de pilot met de loopfiets in Woerden: ‘Veel hipper dan een rollator, nieuwe loopfiets moet ouderen meer bewegingsvrijheid geven’.

Zie ook: http://www.loopfietsvolwassenen.nl/

Praktijktest door De Hart&Vaatgroep

In maart 2014 hebben 5 vrijwilligers van De Hart&Vaatgroep de loopfiets in de natuur uitgetest onder begeleiding van Susanne Renkema. Jos Velzeboer: “Het vereist een bepaalde oefening, maar als je het onder de knie hebt, biedt de loopfiets een enorme verlichting. Je komt in het bos en je bent in beweging, ideaal!” Wout Ruberg ziet als groot voordeel dat je weer mee kunt met je partner / familie voor een wandeling. De algemene conclusie was: “een goed alternatief, als ver lopen niet meer gaat.” De volledige reportage van deze test is te lezen in het Lifestyle magazine Vida (april 2014).

Test Loopfiets HVG NM

Test loopfiets in natuur (Reportage Vida, april 2014)