Het Groene Medicijn

Stadsbijen

Logo stadsbijenSamenwerkingspartners: IrisZorg, Gelderse Natuur & Milieufederatie en Ingrid Kerkvliet, ondernemer in duurzame projecten.

Stadsbijen is een uniek project met zorg voor bijen en voor cliënten van IrisZorg. (Ex-)verslaafden en daklozen bouwen de bijenkasten en gaan mee als hulpimker om de bijen te verzorgen.

Het bouwen van de bijenkasten is een secuur werkje, want zo’n kast komt op de millimeter aan. Twee medewerkers van IrisZorg zijn opgeleid tot imker. Samen met cliënten onderhouden zij vrijwel wekelijks de geplaatste kasten. Ook halen ze honing op.

Inmiddels hebben de hulpimkers 15 bijenkasten onder hun hoede en er volgen er meer. Het doel is zeker 60 bijenkasten in de provincie Gelderland. De cliënten van Iriszorg zijn enthousiast over deze vorm van dagbesteding. Zij zijn lekker buiten, worden rustig van het werken met bijen, laten een shot drugs staan, omdat ze alleen mee mogen als ze clean zijn en krijgen waardering en respect van de medewerkers van de gemeente Nijmegen en bedrijven waar zij de kasten verzorgen. Prachtig voorbeeld hoe groen en sociaal samen kunnen gaan.

Meer informatie en filmpjes op www.stadsbijen.nl.Iriszorg_Bijenproject_hulpimkers

Stadsbijen (Foto: Niek Tricotteux)