Het Groene Medicijn

Vitura

vitura

Rustgevende kleuren in therapietuin (Foto: Vitura)

Het Vitura VitaliteitCentrum werkt samen met verwijzers en wetenschappelijke onderzoeksinstituten uit binnen- en buitenland.

Vitura heeft als doel om stress-gerelateerde problemen, zoals burnout, en langdurige stressklachten succesvol aan te pakken door middel van een aantal preventieve en curatieve programma’s.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een in Zweden ontwikkelde methode waarin groene (buiten)ruimten en een medische multidisciplinaire benadering een belangrijke rol spelen.

Deelnemers ontdekken zelf, geholpen door een multidisciplinair team van professionals, wat voor hen de ideale aanpak is. De omgeving waarin dit plaatsvindt is een combinatie van speciaal daarvoor ingerichte tuinen en de omliggende natuur, die ingezet wordt in het preventie- of herstelproces.

In Zweden is de behandelmethode van het Vitura VitaliteitCentrum al zeer succesvol gebleken (lees ook het artikel in Trouw). Buiten het hoge percentage deelnemers dat terug is gekeerd naar de arbeidsomgeving (75% full time en 10% part time, gemeten na 1 jaar), geven deelnemers aan dat de kwaliteit van hun leven duurzaam verbeterd is.

Vitura streeft ernaar als expertisecentrum haar kennis verder wetenschappelijk te onderbouwen in multidisciplinair en internationaal verband. Vitura is aangesloten bij de Nature Assisted Health Foundation (NAHF). Deze stichting heeft als doel het optimaal benutten van de mogelijkheden die de natuur en groen bieden om de kwaliteit van leven te verhogen. Zie ook het nieuwsbericht over de opening van Vitura.

Bron: Vitura