Het Groene Medicijn

Zorg voor bewegen

Beweegpr in bos_boom

Liggende boomstammen worden gebruikt voor oefeningen (Foto: Susanne Renkema)

Initiatiefnemer: oefentherapeut Susanne Renkema

Zorg voor bewegen is medisch verantwoord bewegen in de buitenlucht op een van de ‘s-Gravelandse buitenplaatsen van Natuurmonumenten.

Er wordt getraind in groepsverband op eigen niveau en onder professionele begeleiding van een oefentherapeut. Op advies en verwijzing van de huisarts kunnen mensen deelnemen aan verschillende beweegprogramma’s. Het startpunt van alle lessen is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te ‘s-Graveland. De  trainingen worden op verschillende tijdstippen gegeven, zowel overdag en in de avond op een doordeweeksedag als in het weekend.

Voor oefentherapeut Susanne Renkema is het heel logisch om buiten te trainen, zeker als er zo’n mooie buitenlocatie dichtbij is: “Binnen op een loopband is eigenlijk heel vreemd en onnatuurlijk en bovendien in airconditioning-lucht. Buiten is een mooi bos, lekker trainen in de frisse lucht en je ruikt de bosgeuren, het gevoel ‘lekker buiten’. De natuur geeft ook afleiding van de inspanning.”

Het beweegaanbod in het bos wordt bij voldoende animo uitgebreid met een training met loopfietsen, zodat mensen die nu niet goed kunnen meekomen met de groep, toch beweegles in het bos kunnen volgen. Op dit moment gaan sommige mensen individueel mee op de loopfiets met de reguliere lessen.

Bron: Onderzoek ‘Natuurmonumenten in beweging’ Augie Vissers, Susanne Renkema.