Het Groene Medicijn

Zorgtuinen in zwang

Voor jong en oud, voor kwetsbare en weerbare burgers

Zorgtuinen zijn in zwang. Bewoners, gemeenten, zorginstellingen en diverse maatschappelijke en groene organisaties realiseren samen groene oases in wijken. De zorgtuinen bieden ontspanning voor velen. In de zorgtuinen worden activiteiten geboden voor jong en oud, voor kwetsbare en voor weerbare burgers. Bewoners, cliënten en bezoekers dragen bij aan het onderhoud van de tuinen: ze schoffelen, wieden, zaaien, kweken, oogsten groenten en fruit en maken boeketten van vers geplukte bloemen. Juist door een beroep te doen op het potentieel van mensen, blijven ze vitaal en blijken ze in staat tot meer dan verwacht.

grijs_groen_gelukkig

Grijs, Groen en Gelukkig

Groene oases waar jong en oud elkaar ontmoeten. Dat is ook het beeld dat het IVN voor ogen heeft met haar project ‘Grijs, Groen en Gelukkig‘, waarvoor door de Nationale Postcode Loterij onlangs 1,9 miljoen euro is toegekend. Met Grijs, Groen & Gelukkig gaat IVN met ouderen die in en rond zorgcentra wonen de natuur in, en haalt IVN de natuur in huis. Samen de natuur beleven met familie, getrainde natuurvrijwilligers, verenigingen, scholen en bewoners uit de buurt.

Een mooi voorbeeld van een koploper in dit project is de Zorgtuin in Gorssel (Gelderland). In het filmpje geven betrokkenen aan wat de tuin voor henzelf en anderen betekent: “Ik ben een ADHD-er, als ik hier naar toe ga, hoef ik geen pilletjes te gebruiken”.

http://youtu.be/nU_gsSAo3Iw

Binnentuin Tolsteeg

IMG_9035Niet alleen buiten, ook binnen worden kale, stenige atriums omgetoverd tot groene oases. De binnentuin van Woonzorgcentrum Tolsteeg in Utrecht werd deze maand geopend en is daar een mooi voorbeeld van. Anneke Moors van stichting de Tuinen van Tolsteeg i.o.: “Een groep van 20 bewoners uit Tolsteeg zet zich actief in voor vergroening van het wooncomplex en verbinding met de wijk. De binnentuin prikkelt tot het maken van een wandelingetje langs palmen die een hoogte van 8 meter kunnen bereiken, tot het bekijken van de ruim 50 plantensoorten of tot het zelf onderhouden van een groeneiland. Maar ook tot ontmoeting van medebewoners en tot voor kort onbekenden, die aan de ontwikkeling van de tuin meewerken.”

04_lowres_binnentuin Tolsteeg[1]De tuin staat vol subtropische planten en bomen en biedt zitjes in de ruimte, tafels voor activiteiten en een door groen omgeven houten (oefen)parcours. Het brengt groen en levendigheid dichter bij de mensen die het misschien wel het hardste nodig hebben, ter inspiratie en stimulans tot beweging.

De ontwikkeling van de Tolsteeg binnentuin is een waar zwaan-kleef-aan verhaal. In de loop van twee jaar tijd groeide het aantal betrokkenen van 10 naar ruim 80 mensen en organisaties. Professionals en buren hielpen de bewoners met de vertaalslag van droom naar werkelijkheid. Stichting De Tuinen van Tolsteeg zet zich in voor een vruchtbaar vervolg, zowel binnen als buiten.